Tarihi Yarımada..

01 Mayıs 2010 Cumartesi, 64. gündeyim..
Bugüne kadar gezip gördüğüm ve burda anlattığım pek çok yeri ve aslında özellikle yaşadığım bölgenin bütününü algılamakta güçlük çekiyordum ve bu sebeple bir haritaya ciddi şekilde ihtiyaç duyduğumu hissettim. Aslında gönlümden heryeri yukardan izleyebilmek geçiyor :) ama bu biraz zor sanırım.. O yüzden internette ufak bir araştırmayla ve edindiğim bir haritayla birlikte bütünlük algım tamamlandı. Şimdi size Öznur'un gözünden Tarihi Yarımada'yı ya da Sur İçi'ni anlatmak istiyorum..
Tarihi yarımada Fatih ve Eminönü ilçe sınırlarını da içine alan ve hakiki İstanbul olarak adlandırılan kısımdır. Diğer bir ifadeyle şehre sonradan eklenen kısım değil Fatih'in fethettiği İstanbul'dur.. Bu sebeple yarımadanın tamamı şehrin korunması amacıyla surlarla çevrilmiştir ki bu gerçekten inanılmaz bir görüntü oluşturur.. İşte Sur İçi adı da burdan gelmektedir.
Mısır'dan Roma'ya, Bizans'tan Osmanlı'ya kadar pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan bu bölgede bunların her birinden izler görmek mümkündür. Bu özelliğiyle eşsiz bir yapıda olan yarımada Sultan Ahmet Meydanı, Ayasofya, Eminönü (Yeni Camii, Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı) Süleymaniye Camii, Yerebatan Sarnıcı ve Topkapı Sarayı ile muhteşem bir tarihi barındırmaktadır. Bence bölgede atlanmaması gereken yerlerden biri de Beyazıt ve Çemberlitaş tarafıdır.

Aslında en temelde insanı etkileyen, camileri, kiliseleri ve yapılarıyla görülebilen şudur ki Suriçi'nde kültürler, dinler, ırklar yüzlerce yıl barış içinde, bir arada yaşadılar.
ve İstanbul'un şiirlere ve şarkılara konu olacak muhteşem hikayesi tam da burda başladı..
Tıpkı benim hikayem gibi..

0 Response to "Tarihi Yarımada.."

Yorum Gönder